Friday, April 20, 2012

ZUMA ZUMA

Kära vänner,
Hoppas att allt är bra med er och att ni hämtat er från den rafflande upplösningen av "Grillen - Mordisk Hetta".
Sydafrikas president heter Jacob Zuma. När man ser karikatyrer av honom avbildas han ofta med ett duschmunstycke hängande över sig och nu ska jag förklara varför.
Zuma är den andra presidenten efter Nelson Mandela men har dock inte rönt lika stora internationella framgångar som sin mer kända företrädare. Jacob Zuma är dock ett strålande bevis på vad som är lite fel i Sydafrika.
För att ge ett konkret exempel så kan man nämna en av de mest kända skandalerna han varit involverad i (där finns många att välja mellan). Under 2007 avslöjades det att Jacob Zuma hade haft utomäktenskapligt sex med en kvinna.
”Nåja, det var väl inte så farligt” tänker ni. ”Det hade ju Bill Clinton, JFK, Berlusconi etc. också”.
Riktigt, problemet är inte att Zuma vänstrat lite utan snarar med vem han gjorde det. För att förstå problemet ytterligare behövs lite bakgrund till Sydafrika.
Ett av de absolut största problemen i nationen Sydafrika och dess folk är HIV/AIDS-epedemin. Ungefär 25% av befolkningen har HIV och fler smittas dagligen. Anledningen till detta är bristande utbildning och kunskap, den tidigare presidentents brutala ignorans av problemet (se Mbeki) samt diverse myter som ytterligare förvärrar problemet. Som till exempel att man blir frisk från HIV om man har sex med en oskuld. Ni ser själva.
En av den gode Zumas största utmaningar som president är med andra ord att vinna kampen mot denna sjukdom.
Åter till Zuma. Den gode Jacob har alltså utomäktenskapligt sex med en kvinna – dock inte vilken kvinna som helst. Kvinnan i fråga hade HIV och här kommer det riktigt sjuka – Jacob Zuma visste om detta innan han hade sex med henne.
I efterföljande förhör försvarar sig Jacob Zuma med två oantastliga argument. 1) Det är emot Zulu kultur (den afrikanska stam Zuma tillhör) att avböja sex om man erbjuds det. 2) Jacob försvarar sig med, i en nationell domstol, att han ”duschade grundligt efter samlaget för att förhindra sig själv från att smittas”.
Vad en president borde veta är ju naturligtvis att en dusch hjälper lika mycket mot HIV som en keps hjälper mot en pistolkula eller en cykelhjälm hjälper om ett flygplan störtar på dig.
Detta är ett bevis på vad som är lite ruttet i Sydafrika samt varför President Jacob Zuma ofta avbildas med ett duschmunstycke över sig.
P.S. Jacob Zuma hade tur och smittades inte av HIV.



No comments:

Post a Comment