Saturday, April 14, 2012

Roadtrip

Idag gav vi oss iväg till Makro igen för att leta efter en reservdel till grillen. Det visade sig bli ytterligare en resa till Makro där det skulle kunna ges tillfälle att förlöjliga vissa personer involverade i köpet, men eftersom det inte uppsakttades förra gången, så hoppar jag det.
Men låt oss säga så här, vi har fortfarande ingen fungerade grill...

Vi filmade lite på vägen till Makro för att visa er hur det kan se ut på vägarna i Johannesburg.






Vid rödljus är det vanligt att försäljare traskar längs med bilarna. de säljer lite allt möjligt; frukt, blommor, tidningar, skattemärke till bilen, solglasögon osv.
På den andra bilden här ovan ser ni några killar som putsar vindrutan på bilarna som står vid rödljusen.
Det är ett vanligt yrke och är debatterat i media här nere huruvida man skal tillåta dem fortsätta eller inte. Många respekterar ett nej men ofta sprutar de bara på vätska och börjar torka utan att fått tillåtelse av föraren och får de då inte en slant så kan de bli lite sura. Därför tycker många att det borde förbjudas. Men detta kan vara ett sätt för dem att hålla sig borta från kriminalitet och tjäna pengar på ett ( relativt ) ärligt sett.




På denna bilden ser ni en typisk taxi i Johannesburg. I Joburg fins det ca 50 000 minibuss-taxis som fungerar som public transport för den svarta befolkningen. Vita tar andra transportmedel. De flesta vita har egen bil men åker de public transport åker de Gautrain ( tåg ) och Gautrain bus som jag gör till jobbet varje dag. Svarta använder sig av Gautrain också men det är ganska dyrt och den bistra sanning är ju att många svarta är fattiga, så minibuss-taxi är deras räddning att ta sig runt i stan.
De kör hur som helst, vart som helst och har inte mycket respekt för trafikregler så man skal hålla sig på behörigt avstånd från dem.
Hur fångar man en sådan här taxi då? Varje ort och town ship har sin egen signal. Så vill du till Joburg håller du upp pekfingret och väntar tills det är en taxi som plockar upp dig. Ska du till Sandton håller du upp alla fem fingrarna. Tusentals människor pendlar på detta sätt varje dag. 




Ett vägarbete. En lägger sten, tre tittar på.


De här filurerna passerade utanför vårt komplex när vi kom hem. Helt klart lite speciella, men mycket glada :)


Vårt hus är det som sticker upp till höger, vid lyftkranen.

Här är vår uppfart. En bom och en liten hydda där vakten sitter.

Oscar är på Rugby i kväll med jobbet. Han har fått en tröja som han stolt bär upp.
Lions spelar mot Bulls. Att döma av Oscars tröja hejjar han på Lions.
Om han kan spelets regler? Nja
Om han kan ha trevligt ändå och dricka öl? Jepp :)

Trevlig helg!

Karin



No comments:

Post a Comment