Wednesday, January 18, 2012

Åskar

Januari är sommartid i Sydafrika och sommartid betyder 30 gradig värme, mycket sol och fruktansvärda ”thunderstorms” det vill säga åskskurar. Dessa brukar inträffa på eftermiddagen och sveper in över byn blixt(hoho)snabbt.
Nu vet jag att ni tänker ”hå-hå-ja-ja, lite åska har man väl sett i Skåne”. Nej, nej, detta är inte som någon form av åska jag någonsin upplevt. Tillåt mig utveckla.
Plöstligt börjar det falla några enkla regndroppar och himmeln blir mörk. Man tittar ut genom fönstret och inser så sakta att det kommer att regna snart. Det blir gradvis mörkare och plötsligt upptäcker man att man blir tvungen att tända kontorslampan. Inom loppet av 1-2 minuter så regnar det horisontellt. Träd, grenar och flaggor ligger mot marken i den starka vinden. Ett fönster på kontoret börjar plötsligt läcka in vatten. Efter ytterligare ett par minuter hoppar man till i kontorsstolen av en kraftig blixt som liksom bränner sig fast på hornnhinnan och man måste blinka några gånger innan man kan se ordentligt igen. Därefter hör man ett dämpat mullrande. Efter ytterligare ett par blixtar vänjer man sig så sakta vid att något som liknar tredje världskriget dragit in över stan - tills dess att en blixt slår ner inom 100m från kontoret. I samma sekund som blixten slår ner hör man en knall som verkar komma ca 1m till höger om en och som har effekten att man kastar upp kaffet man försökte dricka i taket.
20 minuter efter den första knallen har åskvädret dragit förbi och man lämnas med puls på 180, kaffe i taket och ett läckande fönster.

No comments:

Post a Comment