Tuesday, May 13, 2014

Val i Sydafrika

Den 7 maj var det val i Sydafrika. Det femte demokratiska valet sedan apartheidregimen skrotades och det första valet för de unga som fötts "born free", d.v.s efter 1994 när demokratin infördes. Det var också det första valet efter att Nelson Mandela dog i december 2013. 

Av landets ca 49 miljoner invånare hade 25 miljoner registrerat sig för att rösta men det såg ut som att blott 18,5 miljoner tog sig till valurnorna. 



Bläck på tummen för att hålla koll på vem som röstat.
















Hur fungerar Sydafrikas regering?

Sydafrika styrs av ett parlament med 2 hus: National Assembly och National Council of Provinces.

National Assembly har sitt säte i Cape Town och består av 400 representanter som röstas fram vart femte år. Varje parti får ett proportionellt antal platser i förhållande till landets valresultat, precis som i Sverige.
National Council of Provinces kan jämföras med en senat och består av 90 medlemmar, 10 från varje provins.


Parlamentet sitter Cape Town men regeringen sitter i Pretoria. SA har ju tre huvudstäder: Cape Town är den lagstiftande, Bloemfontein är den juridiska och Pretoria är den administrativa huvudstaden. 

Vilka partier slåss om makten?

ANC: Det styrande partiet sedan 20 år tillbaka är ANC, African National Congress. ANC var Nelson Mandelas parti och deras gula, gröna och svarta färger symboliserar frihet, rättvisa, kamp och demokrati. Sedan 2009 är Jacob Zuma president och håller ställningarna på Union Building i Pretoria. Partiet har en stark tradition i och med att det var ANC som ledde frihetsrörelsen med Mandela i spetsen. De har många anhängare och fortsatt förtroende bland många.

Jacom Zumas förtroende var inför valet 2014 något vingabrutet då han och partiet gått igenom ett antal skandaler. Över åren har Zuma bl.a varit anklagad för våldtäckt men friades och han har öppet rkänt att han hade sex med en HIV-smittad kvinna även om han visste om det. HAN sa att han inte blivit smittad eftersom han tagit en kall dusch efteråt. Sedan dess finns många satirbilder på herr president med ett duschmunstycke på huvudet. Nu senast anklagades Zuma för att ha pimpat sin privata bostad for 250 miljoner av skattebetalarnas pengar. 


ANC har lovat boendereformer och ökade jobbtillfällen i många år men fortfarande, 20 år efter att demokratin infördes, har miljoner sydafrikaner inte hus, vatten eller el och 25% av befolkningen är arbetslös. 



President Jacob Zuma, ANC 
Zuma med dusch

EFF: Under 2012 blev ANC's ordförande i ungdomspartiet, Julius Malema avstäng efter korruptionsskandaler. Några månader senare startar Malema dett radikala missnöjespartiet Economic Freedom Fighters (EFF) och lanserar sitt partiprogram i Marikana (minns ni gruvstrejken där flera sydafrikaner blev skjutna till döds av polisen 2012?). Malema förväntades vara populär bland yngre röstare och har propagerat mycket i townshipen bland arbetskösa, fattiga sydafrikaner som tröttnat på att ANC inte uppfyllt löften om förbättring. EFF vill omfördela resurser (främst land) och nationalisera gruvdrift och banker.



Radikala Julius Malema, EFF


DA: Oppositionspartiet heter DA, Democratic Alliance och har varit ANC's enda riktiga motsånadare sedan 1994. De anses som det "vita partiet" men börjar nu blandas och har både vita och svarta anhöngare. Representanten i Gauteng (den provins där vi bor) är en svart ung kille och deras näst högst höns i partiet är en svart ung kvinna. DA propagerar för ekonomisk rättvisa, minskad arbetslöshet och X. De är starka i provinsen Western Cape (i och runt Cape Town) där de styrt i många år.



Oppositionsledaren Helen Zille, DA

Vem vann valet 2014?


Det var ingen som trodde att något annat parti än ANC skulle fortsätta ha regeringsmakten. ANC vann med 62% av rösterna och DA fick 22%. EFF fick dryga 6%. DA's röster ökar successivt varje år sedan 1994 och de gjorde ett bra val i år enligt dem själva. ANC fick färre röster 2014 än förra valet 2009. De tros ha tappat röster till EFF.  Det betyder att ANC får 249 platser i parlamentet, DA 89 och EFF 25. De övriga platserna gick till småpartierna. Av de utflyttade Sydafrikanerna som fick rösta, röstade majoriteten på DA.



Källa: News24.co.za


Radiointervju


Dagen innan valet fick jag ett samtal från Sveriges Radio där de undrade om de fick intervju mig under valdagen för att få en bild av stämningen i Sydafrika. Sagt och gjort:



Klicka här för att komma till hemsidan och lyssna.

Senare ringde också Sveriges Radio P4 Malmöhus och frågade snällt om de inte också fick intervjua mig. Då var jag ute och joggade och var lätt anfådd när jag lyfte luren :)


Bilderna som visas på SR's hemsida tog jag utanför vallokalen jag besökte. Maria som är på den andra bilden var en ung tjej från Lesotho som inte fick rösta eftersom hon inte var medborgare. Jag frågade om jobbet som tidningsförsäljare var bra och vad hon tjänade. Nej, hon tjänade inte bra. Bara 50 ZAR per vecka. Fy för säger jag bara! 200 ZAR i månaden, det är 125 kr.




Klicka här för att komma till hemsidan och lyssna på inslaget


Valet verkar ha gått relativt lugnt till. Det har varit diskussioner om valfusk osv. Många tror att valet är riggat men det värska verkar ha lagt sig och nu får vi se om ANC kan verkställa vad de lovat. 

Valdiskussioner har snällt fått lämna ifrån sig medias fokus till gruvstrejken och rättegången mot Oscar Pistorius.

/Karin

No comments:

Post a Comment